frågor och svar!

När bestämde du dig för att bli utbytesstudent?
Jag bestämde mig när min syster åkte iväg för två år sedan att jag en dag också skulle vara utbytesstudent och nu sitter jag här i Florida och har lever min dröm.

Kommer det inte bli svårt sen när du kommer hem och plugga in allt du missat från skolan i Sverige?
Jag har tagit ett sabbatsår och kommer därför börja i 2an när jag kommer hem och gå ut ett år efter mina vänner. Så på sätt och vis läser jag inte in något utan har stoppat mina år på gymnasiet och påbörjar dem igen när jag kommer hem.

Har du mycket hemlängtan?
Jag kan inte säga att jag har hemlängtan men jag saknar alla där hemma det gör jag men jag trivs så bra här. Men det går också i perioder, vissa dagar saknar jag dem mer och andra dagar inte alls mycket. Men jag han en sådan bra värdfamilj som gör att jag mår bra och sysselsätter mig när det behövs!

Kan du inte visa lite kläder som du har shoppat? (Om du har hunnit shoppa)
Absolut, jag försöker och ska bättra mig. :)

Är det svårt att prata engelska ibland? Har det hänt att du inte förstått vad någon sa eller så?
Det är inte svårt att prata, jag kom in i det ganska lätt men det är då och då man glömmer bort vad vissa ord heter på engelska men det löser sig allt på något sätt. Jag har faktiskt förstått allting och om det är ord jag inte förstår så frågar jag så att jag förstår, vilket kan behövas ibland.

Fick du vänner första dan i skolan?
Jag kan inte säga att jag fick vänner första dagen, vi hade en ny rektor, nya schema och regler på skolan så att de flesta var upptagna med att komma till rätta precis som jag, men det bästa är att börja prata med människor även fast de kan kolla snett ibland men så fort du säger att du är en utbytesstudent vill de prata och ställa frågor.
Hur var första skoldagen? Var det så att du gick själv hela dan eller hur var det? :)
Första skoldagen var jag mest nervös för att inte hitta mina klassrum så jag sprang nästan hela dagen för att inte komma fel eller försent men jag satt med en tjej och hennes kompisar på lunchen så ensam var jag inte mer en mellan klasserna när alla var frustrerade om vart de skulle.
Får man ha vilka kläder man vill i skolan eller finns det några regler?
Vi har regler och det är stränga regler... Du får bland annat inte visa nyckelbenen, ha kjol eller shorts kortare än till knäna, om en tröja är kortare än hällorna på byxorna måste den vara instoppad och du måste använda skärp då, du får inte ha hål eller trasig kläder eller för stora tröjor eller byxor då blir du skickad till administrationen och så får du kvarsittning och de tar dina kläder så får du låna någon gammal tröja som är "kvar glömda".
Är det många killar som är efter dig där?
Jag kan inte säga att de är efter mig men det är några som har kommit fram och vill vara min vän eller bara prata för att jag är från Sverige. Men jag fått berättat att en söt tjej med accent vilket jag tydligen har är eftertraktade på skolan men det har jag inte märkt av och så har jag pojkvän så det är inget jag längtar efter.
Är det svårt att hänga med i skolan?
Första dagen var väldigt svårt då hade jag bara varit hos familjen i två dagar och i New York pratade jag nästan bara Svenska så det blev lite krångligt men nu är det inga problem och om det är något jag inte förstår frågar jag någon klasskompis, de hjälper gärna till. Det enda som är lite krångligt att förstå är Amerikansk Historia när det handlar om 1800-talet och jag känner inte igen några av de namnen som kommer upp eller några av historierna men det löser sig fint.

Är det svårt att skaffa sig vänner?
Det är inte svårt men man måste vara utåtriktad och våga prata med människor, det lättaste sättet är också att ställa frågor till dem också för att visa att du själv är intresserad. Det bästa man kan göra är att börja prata med olika personer man ser, människorna här är väldigt öppna och pratar mer än gärna speciellt om man är utbytesstudent, det märkte jag när jag vet inne på Victoria Secrets.

Är det några som är taskiga liksom?
Det är ingen som är taskig mot mig men hela tiden höra du människor som snackar skit och skvallrar. Men det finns alltid människor som är mer eller mindre snälla.

Är det mycket fritid eller måste du plugga mycket?
Det beror på, vissa lärare ger inga läxor alls medans andra ger läxor efter varje lektion. Men jag brukar hitta på någonting roligt tills klockan är runt 6-7 och då sätter jag mig med mina läxor så jag har fritid och kan göra saker efter skolan.

Skulle du rekomendera att åka ett år till USA?
Det skulle jag absolut göra! Du lär dig inte bara saker om en ny kultur, träffar nya vänner, bli bättre på engelska utan också väldigt mycket om dig själv. Det har bara gått en månad men jag har redan lärt mig saker om mig själv och gjort saker som jag aldrig skulle trott att jag skulle klarar av men som jag nu gjort. Det är fortfarande bara i början men jag vet att jag kommer se på mig själv på ett helt annat sätt och jag kommer veta att jag klarar allt framöver.

Gjorde du delstatsval, isåfall vilka och vilka tycker du man ska välja om man gör delstatsval?
Jag hade en engen familj så jag gjorde inget delstatsval men om jag skulle göra det skulle jag absolut välja Florida som första, Arizona och South Carolina eller Kalifornien.
Räknar dom till ditt år i USA på gymnasiet eller får du gå med dom som är ett år yngre när du kommer hem?:)
Jag får gå med dem som är ett år yngre, vilket kan kännas tråkigt att jag inte får ta studenten med mina vänner men jag tycker inte det gör någonting. Jag vet att jag har så mycket mer kunskap som jag inte skulle haft om jag inte åkte och ingen kan ta ifrån mig att den kunskapen.
Är det vännerna som kommer till dig eller får du leta efter vännerna eller hur man ska säga;)?
Jag har inte precis letat vänner, jag börjar prata med människor och det gör att de blir nyfikna när jag säger att jag är en utbytesstudent och kommer från Sverige och det är även dem som har kommit fram till mig och vill bli vänner. Skolans tv production gjorde en intervju med oss utbytesstudenter på skolan och visade den på "skolan Nyheter" efter det är det dem som har kommit fram och börjat prata och vill lära känna mig bättre.
Hur fick du ihop det med ekonomin till ditt år? Jobbade du innan osv?:)
Jag har faktiskt inte jobbat mer än att ha hjälpt mina föräldrar och fått pengar för det. Men jag har också sparat nästan alla mina månadspengar sedan jag var 12 och nu sista året sparade jag mitt studiebidrag men varje månad får jag också en viss summa utav mina föräldrar.
Kommer du att göra en "Rundtur" i huset ?
Absolut, jag hade tänkt att ta kort här hemma så att ni får se hur jag bor. :)

Kommentarer
Postat av: emma

hur gör man om man ska leta upp en egen familj ? :)

ha ett bra år :)

2011-09-12 @ 11:16:31
Postat av: Jess

Vilket bolag åkte du med ? :) STS,EF ...

va tycker du om det bolaget ? :)

2011-09-12 @ 17:06:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0